Ethereum 2.0 -päivityksen vaiheet

0
763
Ethereum 2.0 -päivityksen vaiheet

Ethereum on kryptovaluutta, joka tunnetaan alalla taatusti. Se on nimittäin Bitcoinin jälkeen suurin virtuaalivaluutta, jonka mahdollisuuksista ovat kiinnostuneet monet yrityksetkin. Ethereum pyrkii parantamaan toimintaansa uudella päivityksellä, jota kutsutaan nimityksellä Ethereum 2.0.

Ethereum 2.0 -päivitys tapahtuu vaiheissa ja sen uskotaan tuovan odotettuja ratkaisuja tiettyihin haasteisiin. Heti alkuun voidaan todeta, että Ethereum on enemmänkin kokonainen ekosysteemi, jossa voidaan tehdä erilaisia toimintoja. Toiminnat liittyvät esimerkiksi älysopimuksiin ja hajautettuihin sovelluksiin. Ethereum ei ole itsessään virtuaalivaluutta, vaan sen kryptovaluuttaa kutsutaan Etheriksi.

Ethereum poikkeaa siis huomattavasti esimerkiksi Bitcoinista, joka toimii ensisijaisesti vaihdannan välineenä. Sen innovatiivisista ratkaisuista ja mahdollisuuksista on kiinnostuttu kryptomaailman ulkopuolellakin ja Ethereum 2.0 -päivitys saattaa viedä sitä entistä mielenkiintoisampaan suuntaan.

Ethereum-virtuaalivaluutta vastasi Bitcoinin haasteisiin

Ethereum julkaistiin vuonna 2015, jolloin julkaistiin myös sen white paper. Pääperustajiin on kuullut alusta lähtien Vitalik Buterin, joka toimii nykyäänkin Ethereumin mediakasvona. Buterin on työskennellyt Bitcoin Magazine -nimisessä lehdessä ja tiesi paljon kryptovaluutoista ja etenkin Bitcoinin ominaisuuksista.

Buterin pystyi havaitsemaan, että Bitcoinilta puuttui ohjelmointikieli, jota voitaisiin käyttää sovelluksien kehittämiseen. Sovellukset löytyisivät Bitcoinin lohkoketjusta. Buterin sai idean, jolla voitaisiin kasvattaa Bitcoinin mahdollisuuksia, jolloin sen käyttötarkoitus olisi muutakin kuin pelkkä virtuaalinen valuutta. Bitcoinin tiimi ei tähän paljoa lämmennyt, joten Buterin perusti oman projektinsa, Ethereumin.

Projekti sai lupaavan alun, sillä se vakuutti monet kryptoasiantuntijat. Ethereumin projekti keräsi rahoitusta melkein 20 miljoonaa dollaria, joka on kuitenkin melko vaatimaton summa verrattuna myöhempiin ICO-summiin vuosien 2017 ja 2018 aikoina. Tuolloin Ethereum eli yhtä nousukiitoaan ja sen arvo huiteli yhtenä aikana jopa Bitcoinia.

Ethereum-virtuaalivaluutta ja tämänhetkiset haasteet

Vaikka Ethereumiin uskoo moni ja sen ratkaisut voivat omalta osaltaan mullistaa maailmaa tulevaisuudessa, on sillä omat haasteensakin. Hitaat transaktiot ja korkeat kustannukset ovat suurimmat ongelmat tällä hetkellä.

Haasteet ovat tuoneet mahdollisuuksia Ethereumin kilpailijoille, joita on ilmaantunut vuosien aikana kryptomarkkinoille. Kilpailijoita ovat muun muassa Cardano ja Polkadot, joiden perustajat ovat olleet käynnistämässä aikoinaan Ethereumia.

Ethereumin haasteisiin pyritään vastaamaan uudella päivityksellä, jota kutsutaan tuttavallisesti Ethereum 2.0. Se sisältää paljon muutoksia, jotka käsittelevät alustan suunnittelua ja rakennetta. Muutokset tekevät siitä huomattavasti erilaisen, koska Ethereum 2.0:n ansiosta alustan energiatehokkuus, hajautuneisuus ja skaalautuvuus parantuvat merkittävästi.

Ethereum 2.0 -virtuaalivaluutta käyttää PoS-algoritmia

Ethereum 2.0 tapahtuu vaiheissa ja ensiaskel otettiin vuoden 2020 lopussa, jolloin käyttöön otettiin Beacon Chain. Beacon Chainin tarkoituksena on rekisteröidä Ethereumin validaattorit. Samaan aikaan konsensusalgoritmiksi vaihtui Proof of Stake, mikä oli päivityksen näkyvin muutos tässä vaiheessa.

Proof of Stake –algoritmin hyötyjä verrataan paljon Proof of Work –mekanismiin. PoS-mekanismia pidetään PoW:ta tehokkaampana. Proof of Work edellyttää fyysisiä louhijoita, mikä rajoittaa jo itsessään verkon kapasiteettia.

Proof of Staken eduista kertoo myös se, että lähes kaikki Ethereumin kilpailijat käyttävät tätä algoritmia. PoS-mekanismeilla on omat nimityksensä jokaisessa kryptovaluutassa ja Ethereumin kohdalla se on nimeltään Casper. Casper sisältää oman slashing-ominaisuutensa, joka valvoo väärin toimivia validaattoreita.

Päivityksen viimeistely

Ethereum 2.0 on tämän artikkelin kirjoitushetkellä loppuvaiheessa. Viimeisen vaiheen ennakoidaan alkavan vuosien 2021–2022 taitteessa, mutta tarkkaa aikataulua ei vielä tiedetä. Sitä edeltäviä kehitystöitä muokataan vielä.

Viimeinen vaihe on tärkeä, koska siinä lisätään vielä merkittäviä ominaisuuksia. Vaiheen ansiosta Ethereum saa puitteet, jotka mahdollistavat poikkiketjuiset siirrot, älysopimukset ja muut hajautettuihin sovelluksiin liittyvät seikat.

Mielenkiintoista on nähdä Ethereumin arvon kehitys viimeistelyn jälkeen. Se voi kehittyä suuntaan ja toiseen, mikä onkin ominaista kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla. Tiedosta siis aina virtuaalivaluuttojen riskit, äläkä koskaan sijoita enempää kuin mitä sinulla on varaa hävitä.